Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


09.10.2023
„Poveste” – o nouă întreprindere socială creată de o organizație neguvernamentală cu suportul Uniunii Europene
04.10.2023
La ASEM a avut loc Conferința regională de lansare a Proiectului EU4Youth „Dezvoltare mai bună prin antreprenoriat social”
22.09.2023
Turul afacerilor sociale a continuat și în 2023


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
„Poveste” – o nouă întreprindere socială creată de o organizație neguvernamentală cu suportul Uniunii Europene
Publicat: 09.10.2023   

La începutul verii 2023, 10 organizații neguvernamentale au primit un suport financiar din partea Uniunii Europene pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale constituie activitatea de bază  a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțare din partea Suediei.

Servicii logopedice, arte, lucru manual, pregătirea de școală pentru copiii din Anenii Noi

În decembrie 2022, organizația neguvernamentală „Federația familiilor pentru unificare și pace în lume din Moldova” a deschis în Anenii Noi o afacere socială „Centrul de dezvoltare pentru copii – Poveste”.

 În cadrul acestui centru, copiii de la 3 la 7 ani au acces la servicii logopedice, arte, lucru manual, pregătirea pentru școală și multe alte activități de dezvoltare personală, iar pentru a asigura oportunități și pentru copiii din familii vulnerabile, inclusiv copii refugiați din Ucraina, în cadrul întreprinderii sociale aceștia vor beneficia gratuit de toate aceste servicii.

Sabina Nadejdin este managera noii întreprinderi sociale. Sabina spune că suportul financiar obținut îi va ajuta să pornească și să lanseze cu succes noua întreprindere socială, totuși, fiind o afacere, vor identifica metode prin care să obțină venituri necesare pentru a continua activitatea.

Orașul Anenii-Noi este mare și chiar și părinții din localitățile din vecinătate găsesc toate posibilitățile ca să ajungă la noi, pentru a le oferi copiilor lor aceste servicii”, adaugă Sabina.

Din decembrie 2022, 72 de copii au beneficiat de serviciile oferite de centru, iar până la sfârșitul anului, întreprinderea estimează un număr de aproape 150 de copii beneficiari.

„În Anenii Noi nu prea sunt asemenea oportunități, cum sunt în capitală”

Scopul pentru următorii ani este să ofere servicii de calitate, necesare, pentru cât mai mulți copiii. „În Anenii Noi nu prea sunt asemenea oportunități, cum sunt în capitală de exemplu, și astfel soluționăm și  o problemă socială locală, să lărgim numărul de angajați și beneficiari, să devenim cunoscuți și apreciați pentru calitatea serviciilor noastre”, precizează managera întreprinderii sociale.

„Vreau să fiu un model pentru copiii mei. Învăț și la 47 de ani”

După oferirea granturilor pentru crearea întreprinderilor sociale, cele 10 organizații urmează un curs de instruire complex, care să-i ajute să-și lanseze și dezvolte afacerile sociale.

În acest context, Centrul CONTACT, în calitate de partener al proiectului, a organizat primele module de instruire în cunoașterea cadrului legal cu privire la activitatea de antreprenoriat social și dezvoltarea unui plan de afacere.

Sabina Nadejdin a fost printre participanții la aceste instruiri.

„Pentru ca activitatea și întreprinderea noastră să aibă rezultate și impact, inclusiv un venit, este important să avem un plan de afacere eficient. Să știm cum este corect. Unii colegi au trecut prin asemenea instruiri, însă eu nu. Și pentru că voi și responsabilă de noua întreprindere socială este important să cunosc cum pot dezvolta aceste servicii, inclusiv să avem venituri mai mari”, spune Sabina.

Motivul pentru care Sabina se implică sunt copiii ei. „Vreau să fiu un model pentru copiii mei și chiar dacă am 47 de ani și nu sunt de vârsta unui student, vreau să arăt copiilor mei un exemplu de activism social. Eu mă strădui să am o poziție social activă și vreau ca copiii mei să vadă exemplu și să-l urmeze, să nu fie indiferenți de problemele orașului și a comunității”, adaugă Sabina.

La fel ca și Sabina, alte 30 de persoane din cadrul a 10 organizații necomerciale care vor fi implicate în activitatea întreprinderilor sociale nou create, beneficiază de instruiri în acest domeniu.

Olesea Vulpe este una dintre expertele selectate pentru instruirea participanților. „Am conceptualizat un program de 4 zile pentru 2 categorii de persoane: un grup de persoane care au deja un plan de afacere și atunci ne gândim să-i ajutăm să-l dezvolte, pentru a avea venit și profit. În celălalt grup sunt acele persoane care nu au experiență în elaborarea planurilor de afacere, sunt la început de cale și iată pe ei în vom ajuta să înțeleagă ce este un plan și cum să-l elaboreze”, precizează experta.

În cadrul programului de instruire,  au fost prezentate și câteva instrumente online interesante și utile pentru elaborarea planurilor de afacere, care permit unui număr mai mare de persoane să aibă acces la un plan de afacere de la distanță. Aceste instrumente, spun experții, sunt utilizate pe larg în România și aduse recent în țara noastră.

În toamna anului 2023, Centrul CONTACT va continua instruirile pentru beneficiarii proiectului, în subiecte precum: managementul financiar, marketing digital și comerț electronic.

Instruirile sunt oferite în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțare din partea Suediei.
Noutăți

Publicat: 04.10.2023   
Academia de Studii Economice din Moldova, pe 3 octombrie 2023 a găzduit evenimentul de lansare a Proiectului EU4Youth „Dezvoltare mai bună prin antreprenoriat social”, o inițiativă regională pentru susținerea tinerilor și a întreprinderilor sociale. În cadrul conferinței regionale de prezentare a proiectului au participat reprezentanți ai Delegației UE în Moldova ; Ambasadelor Georgiei, Lituaniei, Ucrainei; JA Europe; USAID, LED; GIZ Moldova, experți internaționali, directori de școli, profesori, parteneri, donatori, reprezentanţi ai autorităților publice centrale și locale, precum și din sectorul antreprenorial. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.09.2023   
În Republica Moldova sunt întreprinderi și afaceri sociale care pot fi exemplu pentru viitorii antreprenori și organizațiile societății civile care doresc să contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării. În acest sens, Centrul CONTACT, în parteneriat Fundația Est-Europeană și Asociația Businessului European a continuat și-n 2023 turului național al întreprinderilor sociale. În vara 2023, 20 de reprezentanți ai întreprinderilor sociale și organizații ale societății civile au vizitat, timp de 2 zile, mai multe întreprinderi sociale din țară. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.06.2023   
Fundația Est-Europeană, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, oferă 10 granturi în valoare totală de 375.000 euro pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Certificatele de grant au fost înmânate astăzi, 13 iunie 2023, în cadrul unui eveniment public. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.04.2023   
18 aprilie 2023, New York: Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția „Promovarea economiei sociale și solidare pentru o dezvoltare durabilă” (A/77/L.60). Rezoluția oferă o definiție oficială pentru economia socială și solidară și recunoaște că aceasta poate contribui la realizarea și localizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Grupul operativ interinstituțional al ONU privind economia socială și solidară (UN Inter-Agency Task Force on Social and Solidarity Economy) a declarat că votul a fost un „moment istoric pentru economia socială și solidară”. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.04.2023   
Antreprenorii, antreprenoarele și companiile din Republica Moldova, care creează impact pozitiv asupra comunității sau mediului înconjurător, sau doresc să facă o tranziție spre business mai responsabil - sunt invitați la Primul Business Summit al Economiei sociale și verde. Impact Days este prima ediție a conferinței internaționale în Republica Moldova, care unește investitori, antreprenori, factori de decizie, filantropi și alți reprezentanți ai sectorului de investiții. Scopul evenimentului este de a încuraja colaborarea între oamenii implicați într-un ecosistem, pentru investiții cu impact asupra unui viitor mai bun. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.04.2023   
Începând cu 1 ianuarie 2022, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțarea din partea Suediei, Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova implementează proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Proiectul are scopul de a abilita organizațiile societății civile (OSC) din Republica Moldova să se angajeze în crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale care vor contribui la creșterea economică durabilă a comunităților. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.03.2023   
Ministerul Economiei informează despre lansarea concursului pentru selectarea membrilor Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social din partea societății civile. Modul de organizare și desfășurare a concursului este stabilit în anexa nr.3 la Hotărîrea Guvernului nr.1165/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social şi a listei genurilor de activitate ce constituie activități de antreprenoriat social. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.02.2023   
Programul de granturi are drept scop susținerea organizațiilor societății civile în vederea creării și/sau dezvoltării afacerilor sociale care prin activități specifice de antreprenoriat social își propun să soluționeze o problemă socială, să creeze noi locuri de muncă și oportunități de integrare socială și profesională a persoanelor din grupuri defavorizate, fapt care va contribui ulterior la bunăstarea cetățenilor și a comunităților. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.01.2023   
La Anenii Noi a fost deschis un centru de dezvoltare pentru copiii cu vârsta între 3 și 7 ani. Acesta va funcționa după un concept inovativ, care se bazează pe principiul parenting-ului pozitiv, dezvoltarea creativă și dezvoltarea emoțională inteligentă a micuților. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2022   
Studiul analizează cunoștințele, atitudinile și comportamente în domeniul antreprenoriatului social a următoarelor categorii de persoane: experți în domeniu, populația generală, consumatori ai produselor/serviciilor întreprinderilor sociale, OSC-uri neimplicate în activități de antreprenoriat social, dar și cele implicate, reprezentanți ai Întreprinderilor Mici și Mijlocii, reprezentanți ai APL de nivelul I și II. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 183

         


© 2023 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS